voor de eerste keer naar Zakynthos, Laganas

  • maria kaptein

    Hallo, ik heb al veel van Griekenland gezien maar was nog nooit op Zakynthos.

    Nu heb ik en leuk hotel in Laganas gevonden. Is dit een goede keuze in Mei of

    zijn er dan al veel luidruchtige Engelsen ? Is Laganas een goede “thuisbasis”

    als ik Zakynthos wandelend wil verkennen ? Rijden er regelmatig bussen of heb

    ik een scooter nodig ? Alle andere tips zijn ook welkom !!

    Alvast bedankt ! marja

  • Marc Vercaigne

    Zoals je wellicht reeds hebt gemerkt op de kaart van Zakynthos is Laganas inderdaad zowat het meest centraal gelegen (het binnenland niet in acht genomen). Ondanks het feit dat het eiland slechts 25 breed bij 35 kilometer lang is, is de afstand naar de betere wandelroutes (ook die uit de Sunflower Gids) zonder vervoermiddel niet te doen. Op de busverbindingen mag je niet echt rekenen. Ten eerste zijn de verbindingen schaars (bijvoorbeeld 1 of 2 maal per dag van Zakynthos naar Vassilikos en omgekeerd), en ten tweede zijn ze absoluut niet stipt (dus ook al ben jij op tijd wil dat niet zeggen dat de bus op tijd is). De bussen zijn vooral bedoeld voor de plaatselijke bevolking en verkeer van thuis naar het werk en komen niet (steeds) op die plaatsen die als ideale vertrekplaats voor een wandeling kunnen doorgaan. Als je bijvoorbeeld in Gerakas zou willen gaan wandelen, moet je een bus nemen omstreeks 07.00 uur s'morgens om dan in Gerakas rond 14.00 de bus terug te nemen. Meestal veel te kort om een gevulde wandeldag aan over te houden.

    Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld de quad of een scooter. Ook dit is voor de betere wandelaar niet echt praktisch gezien je een voorraad aan water, eten, wandeluitrusting … en dergelijke moet mee hebben, en eventueel met GPS of fototoestel, … Taxi is een (duurder) alternatief en ook weer niet steeds naar die uithoeken waar je wil wandelen.

    Ideaal is een wagentje te huren. Maar in dit laatste geval opgelet dat je een exemplaar met voldoende PK's neemt. Bepaalde hellingen en bochten kunnen wel echt scherp en stijl zijn. En je moet weten dat de meeste huurautootjes op het eiland eerder klein, maar ook licht van uitvoering zijn. Zo rijden er zelfs nog 3-cilinder exemplaren rond en daarmee kan je echt niet overal komen.

    De periode daarentegen is dan wel ideaal. Aan te raden is zo vroeg mogelijk in mei te gaan om maximaal van de bloemenpracht te kunnen genieten. April en mei zijn wat flora betreft de beste maanden maar het durft te gebeuren dat bij een vroege lente tegen midden mei de meeste bloemen reeds verdwenen zijn. Ook de temperatuur is dan aangenamer

    voor langere wandelingen dan in juni of juli.

    Wat het wandelen zelf betreft geniet de westkust de voorkeur natuurlijk. Van Marathia tot Keri en Agalas, Kampi, Exo Chora, Aghios Leon, Volimes en tot boven in Skinaria zijn de kusten soms adembenemend. Enkel het binnenland in de buurt van Giri en Louha (Mount Vrachionas) is aangewezen en dan ook natuurlijk de zuidelijke streek rond Gerakas en Vassilikos. De meeste wandelingen hier zijn niet in de Sunflower gids opgenomen en deze die er wel zijn, zijn aan de hand van de gids niet echt te volgen. Zo zijn bijvoorbeeld deze in Keri (Mount Skopos) zoals beschreven in de gids niet echt te volgen en al snel kom je op alternatieve paadjes en raak je het ‘noorden’ kwijt.

    Wij maken reeds een aantal jaren gebruik van een GPS toestel (Garmin GPSMap 60CSX) met daarop alle mogelijke wandelingen. En sindsdien is verloren lopen uitgesloten.

    Wat je ook niet moet doen is de zogenaamde ‘klassiekers’ doen. Navagio en Cape Keri zondsondergang … of de Blauwe grotten, … Tenzij je natuurlijk van drukte houdt en het enkel om de kiekjes te doen is.

    En uiteindelijk wat je verblijfplaats betreft - mocht ze nog niet vasliggen - zou Aghios Sostis of Limni Keriou voor de wandelaar beter zijn. Daar heb je niet de grote ‘all-in’ hotels natuurlijk. Ideaal voor de fervente wandelaar is echter om bij de plaatselijke bevolking een bungalow te huren. Zo heb je bijvoorbeeld in Marathia, Ella House (nederlandse eigenaars), Andreas Houses, Argastares Villas, … of als je echt veel wenst ter spenderen Marathia House. In dit geval moet je natuurlijk zelf wassen , plassen en koken … of uit eten gaan.

    Hopelijk heb je hiermee reeds een eerste indicatie. Bij verdere vragen, steeds graag bereid.

    Prettige vakantie zou ik nu reeds zeggen.

    Marc.